Treceți la conținutul principal

Liberalism la plasă de 10 kg

Ieri și alaltăieri am fost din nou la Sibiu. Nu ca să îl văd pe Iohannis de aproape, că nu este ceva extraordinar, ci cu treabă, dimpreună cu soția.

Cum Valea Oltului este moartea șoferiei, dacă ai ghinion să prinzi un T.I.R. în față, pînă la deschiderea autostrăzii Pitești – Sibiu, probabil atunci cînd România va deveni a 7-a putere economică în Europa, adică atunci cînd vor rămîne doar șapte țări pe Bătrînul Continent, noi preferăm varianta Brașov – Făgăraș – Sibiu.

Ieri, la întoarcere, nu știu din ce cauză, poate era ceva în aer, ne-a lovit pe amîndoi așa, un elan gospodăresc, și am oprit pe marginea drumului, undeva după Făgăraș, să cumpăram cartofi de la localnici.


Trei saci de cîte 10 kg am cumpărat! Azi i-am adus în casă. Stau și mă uit mîndru la ei, am așa, un sentiment de responsabilitate, de greutate socială – iarna asta, cel puțin pînă la Revelion, am rezolvat-o cu barabulele.

Trebuie spus că, în desele noastre drumuri prin țară, eu și soția mea, deși sîntem de mai bine de un cincinal împreună, am mai avut o singură dată o astfel de inițiativă de oameni serioși: am luat acum cîțiva ani o funie de ceapă de la Buzău.

Altfel, am venit acasă tot cu flori, cu porumbei, cu diferite plante, frunze, te miri ce alte nimicuri. Ba chiar am cules și doi căței de pe drumuri. Dar foarte rar ne-am manifestat în sensul ăsta, gospodăresc, de oameni așezați la casa noastră, apăsați de ce punem în cuptor sau pe masă.

Probabil că sîntem doi imaturi. Sau poate că mai degrabă doi visători. Ori ambele. Naiba știe.

Acum, că am zeci de kilograme de cartofi în casă (sic!), simt că latura mea liberală începe să iasă la suprafață. Cel puțin latura liberală - aripa Brătianu-cartof.

Caltofi, caltoafe, caltofoli!”

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Opinia publică

extras din lucrarea mea de disertaţie, ''Argumente ale presei româneşti de după 1989 în sprijinul teoriei "spirala tăcerii" (cercetare: criza gripei aviare)'', susţinută la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice, Bucureşti, 2007, conducători ştiinţifici Prof. univ. dr. Paul Dobrescu şi Lector univ. drd. Nicoleta Corbu. 1. Opinia publică – imposibilitatea unei definiţii general acceptate Opinia publică este unul dintre cele mai importante şi de durată concepte menţionate în cadrul ştiinţelor sociale, având o largă aplicare atât în psihologie, sociologie, istorie, cât şi în ştiinţele politice şi cercetările făcute asupra comunicării. Conceptul de opinie publică se bucură de o largă preocupare venită din plan social, dar şi de un interes major manifestat de mediile ştiinţifice şi intelectuale în ceea ce îl priveşte. Idei despre opinia publică pot fi găsite în filosofia secolului al XVIII–lea, în lit...

Mass media şi spirala tăcerii. Opinii majoritare. Opinii minoritare

III DINAMICA OPINIEI PUBLICE extras din lucrarea mea de disertaţie, ''Argumente ale presei româneşti de după 1989 în sprijinul teoriei "spirala tăcerii" (cercetare: criza gripei aviare)'', susţinută la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice, Bucureşti, 2007, conducători ştiinţifici Prof. univ. dr. Paul Dobrescu şi Lector univ. drd. Nicoleta Corbu. 1. Fabricarea ştirilor: construcţia socială a realităţii. Agenda media http://ionalecsandru.blogspot.com/2008/01/fabricarea-tirilor-construcia-social.html 2. Mass media şi spirala tăcerii. Opinii majoritare. Opinii minoritare Mass media nu au doar capacitatea de a stabili ceea ce este important, ele stabilesc, simultan, ce este important şi legitim. Mai mult, mijloacele de informare în masă chiar conferă legitimitate, atrag atenţia asupra unor aspecte de o importanţă uneori discutabilă, aruncând altele în obscuritate. Mass media au capacitatea de a ...

Cacealmaua gripei aviare

extras din lucrarea mea de disertaţie, ''Argumente ale presei româneşti de după 1989 în sprijinul teoriei "spirala tăcerii" (cercetare: criza gripei aviare)'', susţinută la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice, Bucureşti, 2007, conducători ştiinţifici Prof. univ. dr. Paul Dobrescu şi Lector univ. drd. Nicoleta Corbu. IV STUDIU DE CAZ 1. Premise. Prezentarea crizei gripei aviare din România (opinii majoritare) Procesul de spirală a tăcerii ia naştere atunci când mecanismele de formare a opiniei publice urmăresc anumite tendinţe. Se poate vorbi de existenţa spiralei tăcerii atunci când o majoritate care este considerată minoritate va cunoaşte în viitor un declin, sau când o minoritate percepută ca majoritate înregistrează un proces de extindere. Dacă membrii unei majorităţi nu au încredere în menţinerea opiniei majoritare şi în viitor, opinia respectivă va cunoaşte o tendinţă de scădere, în timp...