Treceți la conținutul principal

Ce-i în uşă şi-n capuşă

Pe una din uşile glisante de la ieşirea din Aeroportul Otopeni era lipită, nu demult, o coală de hîrtie pe care scria cu pixul, cu litere de-o şchioapă: ’’ Defect’’ . Angajaţii aeroportului încercau astfel să îi prevină pe călătorii ce veneau de pe terminalul de sosiri să nu se posteze în faţa uşii, căci aceasta nu se va deschide decît prin cine ştie ce minune. Toate bune şi frumoase, pînă la un moment dat, cînd de pe terminal vine în mare viteză un bărbat cu două valize mari în mîini şi care, după aspect, se vedea de la distanţă că este occidental şi că nu prea e obişnuit cu obiceiurile şi tradiţiile ţării în care tocmai sosise. Acesta frînează în ultima clipă în faţa uşii cu pricina şi constată uluit că nu se deschide. După cîteva secunde de aşteptare, începe un dans pe loc, cu mişcări stînga-dreapta şi sus-jos ale corpului, în speranţa că îndărătnica uşă se va hotărî, în sfîrşit, să se deschidă. Cum era de aşteptat, nu se întîmplă nimic. Atunci bărbatul dă măsura perseverenţei cu care se spune despre occidentali că sînt înzestraţi, lasă ambele valize jos din mîini şi începe să se agite în faţa uşii, cu mişcări ordonate, aproape ritmice, sperînd că astfel va fi detectat de senzorul uşii şi că va putea să iasă, în sfîrşit, din incinta aeroportului. Străinul părea destul de hotărît să rezolve uşa şi nu se ştie cum s-ar fi terminat această situaţie dacă unui român care trecea prin apropiere şi care, vazînd hîrtia cu ’’ Defect’’, se îndrepta deja spre cealaltă cale de acces în aeroport, nu i s-ar făcut milă de el şi nu i-ar fi arătat cu degetul cealaltă uşă. Astfel, occidentalul a putut face cunoştinţă cu o veche zicală românească, care spune că nu tot ce zboară se mănîncă, nu toate scările rulante rulează, nu toate uşile glisante glisează şi, mai mult ca sigur, nu tot ce candidează merită să se integreze.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Mass media şi spirala tăcerii. Opinii majoritare. Opinii minoritare

III DINAMICA OPINIEI PUBLICE

extras din lucrarea mea de disertaţie, ''Argumente ale presei româneşti de după 1989 în sprijinul teoriei "spirala tăcerii" (cercetare: criza gripei aviare)'', susţinută la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice, Bucureşti, 2007, conducători ştiinţifici Prof. univ. dr. Paul Dobrescu şi Lector univ. drd. Nicoleta Corbu.

1. Fabricarea ştirilor: construcţia socială a realităţii. Agenda media
http://ionalecsandru.blogspot.com/2008/01/fabricarea-tirilor-construcia-social.html

2. Mass media şi spirala tăcerii. Opinii majoritare. Opinii minoritare

Mass media nu au doar capacitatea de a stabili ceea ce este important, ele stabilesc, simultan, ce este important şi legitim. Mai mult, mijloacele de informare în masă chiar conferă legitimitate, atrag atenţia asupra unor aspecte de o importanţă uneori discutabilă, aruncând altele în obscuritate. Mass media au capacitatea de a legitima o…

Opinia publică

extras din lucrarea mea de disertaţie, ''Argumente ale presei româneşti de după 1989 în sprijinul teoriei "spirala tăcerii" (cercetare: criza gripei aviare)'', susţinută la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice, Bucureşti, 2007, conducători ştiinţifici Prof. univ. dr. Paul Dobrescu şi Lector univ. drd. Nicoleta Corbu.

1. Opinia publică – imposibilitatea unei definiţii general acceptate

Opinia publică este unul dintre cele mai importante şi de durată concepte menţionate în cadrul ştiinţelor sociale, având o largă aplicare atât în psihologie, sociologie, istorie, cât şi în ştiinţele politice şi cercetările făcute asupra comunicării. Conceptul de opinie publică se bucură de o largă preocupare venită din plan social, dar şi de un interes major manifestat de mediile ştiinţifice şi intelectuale în ceea ce îl priveşte. Idei despre opinia publică pot fi găsite în filosofia secolului al XVIII–lea, în literat…

Mosule, te rog, vino si la catei!

Azi, intr-o benzinarie de pe autostrada Bucuresti-Pitesti, pe la ora 7 seara, o catelusa talie mica, un fel de corcitura de chihuahua, intimpina foarte increzatoare si dind din coada toate masinile care intrau in incinta peco-ului.

Cind m-am dat jos din masina, am mingiiat-o, a inceput sa sara pe mine si sa ma pupe - am vazut ca avea si catei, amarita - avea mameloanele umflate. Nu am rezistat, i-am luat un sandvich dinauntru, ca altceva mai potrivit nu am gasit, si am vrut sa i-l dau - cind am iesit cu mincarea in mina, ca din senin, am fost inconjurat de vreo 8-9 ciini, de toate taliile si virstele, veniti in goana de pe maidanele din jur, care au inceput sa sara pe mine, sa le dau sandvichul - pina la urma, unul mi l-a tras din mina, asa, in ambalaj, si a fugit cu prada pe cimp, urmat de toata haita. Bleaga mea de chihuahua a ramas linga mine, cu coada intre picioare...ce sa-i fac?


Am intrat si i-am luat alt sandvich cu sunca si cascaval, ca oricum ma dau banii afara din casa, si am…