Treceți la conținutul principal

Articole publicate în pagina ''Aspirina'' de sport, mai mult sau mai puţin sportive

O sumo de cuvinte
Nici sumo, tradiţionalistul sport japonez nu mai este ce a fost înainte. Dacă acum cîţiva ani specialiştii în acest sport îşi exprimau nemulţumirea că prima divizie a fost invadată de luptători mongoli, coreeni şi hawaieni în dauna japonezilor care din această cauză cu greu mai răzbat la rangurile superioare, situaţia s-a înrăutăţit şi mai mult în ultimul timp. Nu numai că singurul yokozuna, sau luptătorul cu rangul suprem, este un coreean care mătură tot ce îi iese în cale, dar prima divizie valorică sumo a mai primit un val de luptători ce nu îndeplinesc standardele tradiţionale exclusiviste japoneze, aceştia fiind de-a dreptul exotici: ruşi, gruzini şi un….bulgar. Mai mult decît atît, bulgarul are o ascensiune fulminantă, atingînd în scurt timp al doilea rang valoric, rangul de ozeki şi declarînd că nu are de gînd să se oprească aici. Se vede treaba că reconversia profesională a foştilor grădinari de castraveţi bulgari a atins forme extreme.

Karl Henţ Rummenige
Întrebat după meciul de la Constanţa dacă şi-a făcut mingia cu mîna la golul care a adus victoria lui Dinamo, Ianis Zicu a zis că nici pomeneală de henţ. ’’ M-am concentrat pe mingie şi am înscris’’ a declarat jucătorul dinamovist. Se vede treaba că Zicu beneficiază, pe lîngă talentul pe care il recunoaşte toată lumea şi de niscaiva puteri paranormale, căci e nevoie de o putere de concentrare foarte mare să determini doar prin puterea gîndului mingia să ţi se aşeze cuminte la picior pentru şut, după ce în prealabil ai preluat-o nasol cu pieptul şi a sărit într-o parte, gata-gata să scape de sub control. De faptul că a fost ceva necurat la mijloc s-au convins şi jucătorii Farului, care după meci îl sfătuiau din toată inima pe arbitrul Salomir să îşi cumpere lumînări din banii primiţi pe arbitraj.

Uite regele, nu e regele
În urma semieşecului de sîmbătă seara, doi la doi pe teren propriu, în care Poli Timişoara s-a chinuit efectiv să nu ia bătaie de la Universitatea Cluj şi era cît pe ce să nu-i reuşească, antrenorul timişorenilor, Gheorghe Hagi, cunoscut pentru admiratori şi sub denumirea de Regele, s-a supărat rău de tot. Atît de rău, încît a ameninţat că îşi ia jucăriile şi pleacă acasă. Acum, pe cine s-a supărat exact nu e foarte clar, Hagi venind cu scuze, pardon, acuze şi la adresa arbitrajului şi a unor jucători proprii, dar şi a unei conspiraţii universale ce se pune în contra echipei sale, avînd în vedere că aceasta nu a mai cîştigat un meci de cîteva etape. În cele din urmă , împăcat de cei din jur, care i-au confirmat că e un mare antrenor, Regele s-a răzgîndit. Nu e prima oară cînd o face şi probabil că nu va fi nici ultima. Mergînd pe acelaşi mod de gîndire şi clujenii ar trebui să fie extrem de supăraţi pe conspiraţia universală ce a făcut ca bara transversală a porţii portarului timişorean Popa să nu fie cu 10 cm mai sus la şutul extraordinar din ultimele secvenţe de joc, cînd au fost cît pe ce să dea şi al treilea gol şi să îi provoace o supărare şi mai mare Regelui.

Balkan cal
Culmea ironiei! Meciul de şah dintre campionii mondial şi european en-titre s-a desfăşurat între un român şi un bulgar. Cei ce obişnuiau să îi ironizeze pe vecinii şi fraţii noştri de la sud de Dunăre în privinţa grosimii unei anumite părţi a trupului şi aici e vorba desigur de ceafă vor trebui să o lase mai uşor. Nu numai că bulgarii ne-au cam bătut la fotbal pe unde ne-au prins şi plajele lor gem de turişti germani, în timp ce ale noastre urlă sub povara gunoiaelor, dar iată că bulgarii (nu vă prea vine să credeţi, nu-i aşa ?) ne-au bătut şi la şah. Nasoală chestie. Acum, românii, inventivi cum îi ştim, vor trebui să îşi pună mintea la contribiţie şi să găsească alte motive pentru care să se lege de capra bulgară, căci e cam greu de înghiţit hapul cum că bulgarii ar fi mai deştepţi ca noi. Singura consolare ar putea fi că ei vor intra în U.E. ca nişte fraieri, în timp ce noi s-ar putea să mai aşteptăm un an, doi, de deştepţi ce sîntem.

Antrenorul şi sălbaticii
Poate vă întrebaţi ce mai face Esteban Vigo, antrenorul spaniol ce a venit în România să îşi facă o carieră şi a plecat după cîteva luni cu un extraordinar palmares de meciuri amicale pe banca lui Dinamo. Ei bine, în ciuda celor petrecute, antrenorul declarînd că a fost tratat ca un cîine în România, aflaţi că spaniolul este gata să revină oricînd să preia o echipă din Divizia Naţională. Poate chiar pe Dinamo, Esteban Vigo declarînd că a avut o discuţie recentă cu Ioan Becali, fostul preşedinte al alb-roşilor, care i-a promis că face tot posibilul să preia din nou gruparea din Ştefan cel Mare, caz în care Vigo are postul de antrenor asigurat. Totuşi, cei doi mai trebuie să rezolve o problemă spinoasă. Încă nu s-a stabilit cum va transmite antrenorul spaniol indicaţiile tehnico-tactice către jucători dacă va fi plasat în clădirea alăturată stadionului Dinamo, clădire din care Ioan Becali urmăreşte meciurile.

Subiectiv îndeplinit
Poli Timişoara a înregistrat, în ultima etapă, un nou rezultat neconvingător, scor alb pe teren propriu cu FC Argeş. Aşa cum ne-a obişnuit în ultima vreme, Gică Hagi a ieşit după meci cu declaraţii acuzatoare la adresa...cuiva, nu se ştie bine cine, prin care a încercat să justifice faptul că echipa nu merge conform aşteptărilor. Hagi a zis că el, ca antrenor, nu are nici o problemă, fiind în grafic. Asta pentru pentru că obiectivul său este un loc în primele zece echipe ale campionatului, iar echipa se află în momentul de faţă pe locul şapte. Se pare că cei prezenţi la conferinţa de presă l-au încurajat pe Rege, spunîndu-i că are toate calităţile ca antrenor să aducă echipa pînă la sfîrşitul campionatului pe locul zece şi astfel să îşi îndeplinească obiectivul.


Cu pumnii larg închişi
În urma meciului pierdut de Steaua la Bistriţa, MM Stoica a declarat că îşi pune serios problema să renunţe la funcţia de Preşedinte Executiv la clubului roş-albastru şi că doreşte să intre în politică, prin înregimentarea în PNG-ul lai Gigi Becali. Se pare că imaginea pe care Mihai Stoica a ales-o să îl reprezinte în politică va fi un pumn strîns, fără nici o legătură însă cu pumnul strîns al militanţilor de stînga. Aşa cum mai multe imagini filmate au arătat-o, domnul Stoica este mai degrabă un adept al croşeului de dreapta.

Apocalipsa după Ionuţ (Mazilu)
Săptămîna trecută cîteva vestiare ale bazei sportive a Politehnicii Bucureşti, complex ce cuprinde şi stadionul din Regie, au fost cuprinse de flăcări. Conform spuselor martorilor oculari, incediul a avut loc la doar douăzeci-treizeci de metri de stadion, nelipsind mult ca focul să cuprindă tribunele acestuia. Totuşi, după ce maşina patronului Sportului Studenţesc a ars ca o torţă acum ceva vreme, ar fi fost prea din cale-afară să ardă şi stadionul pe care joacă echipa sa. Cei mai superstiţioşi ar putea chiar să creadă că aceste două evenimente nu sînt deloc o coincidenţă, ele prevestind ceva. Oare dacă va cîştiga Sportul campionatul, va avea loc cutremurul aşteptat de atîta vreme în fotbalul românesc ?

Recursul ţepei
Se pare că Gigi Becali s-a răzgîndit din nou şi nu ar prea vrea să fie nici Vlad Ţepeş. În primul rînd, că Ţepeş nu prea avea obiceiul să arunce cu galbeni după autocarele echipelor cu care juca contracandidata la titlu, aşa cum a făcut patronul Stelei cu jucătorii Gloriei Bistriţa, aducînd viaţa publică pe noi şi nebănuite culmi ale grotescului. Şi, în al doilea rînd, se ştie că dacă lăsai o pungă cu galbeni pe vremea lui Ţepeş la o răscruce de drumuri, sau, să zicem, pe masa de la restaurant a jucătorilor de la Bistriţa sau a arbitrilor, cel ce îşi însuşea un avut ce nu i se cuvenea risca să fie tras în ţeapă de către Comisia de Disciplină şi sa piardă mult mai mult decît un sezon competiţional.

Magicianul din Bălceşti
O ştire ne anunţă că în statul african Togo un vraci ghiceşte care vor fi scorurile meciurilor pe care echipa de fotbal togoleză le va disputa la CM de fotbal. Vraciul respectiv încearcă să ghicească viitorul echipei punînd în mişcare cea mai teribilă magie neagră: voo-doo. Se pare însă că românii au fost puţin impresionaţi, spunînd că şi ei au un vraci al lor, care îşi spune Oracol. Acesta nu dă greş niciodată în profeţiile pe care la face, punînd în mişcare o magie mult mai înspăimîntătoare decît cea africană, ce foloseşte tenebroasele relaţii şi interese din cadrul LPF.

Pofta vine jucînd
Martorii de la faţa locului au relatat faptul că cei ce conduc echipa de fotbal a Coastei de Fildeş au cerut responsabililor hotelului din Frankfurt la care a fost cazată echipa africană, prezentă la CM din Germania, să scoată toate băuturile alcoolice din minibarurile camerelor în care vor sta jucătorii. Antrenorul africanilor a zis că, deşi jucătorii lui sînt profesionişti, e mai bine să îi ferească de orice tentaţie. Se pare că auzind aceste lucruri jucătorii experimentaţi ai naţionalei de fotbal a României ar fi declarat că demersul antrenorului african este, practic, inutil. Tentaţiile mari nu vin de la băuturile din hotel, ci mai degrabă de la pofta de a sorbi o bere la picior în spatele autocarului.

Pacea de la Podul Înalt
Prezenţi săptămîna trecută la Vaslui pentru a fi alături de echipa lor în ultima etapă de campionat, suporterii stelişti şi-au arătat preţuirea pentru echipa adversă şi pentru vasluieni în general urinînd pe statuia lui Ştefan cel Mare din centrul Vasluiului. Acest lucru a declanşat lupte de stradă, mai ceva ca la Podul Înalt, moldovenii neputînd să îndure un aşa afront. Gurile rele spun însă că totul a fost o diversiune a lui Vlad Ţepeş, care a scos barbarii la înaintare ca să mascheze faptul că moldovenii de fapt au cam căzut la pace pe cîmpul de luptă.

În numele Naşului
Fotbalistul Fabio Grosso, eroul Italiei în meciurile cu Australia, Germania şi Franţa, de la Cupa Mondială, intenţionează să îşi boteze fiul abia născut, în amintirea cîştigării Campionatului Mondial de către italieni, cu numele unui oraş din Germania. Grosso nu s-a hotărît încă dacă semifinala cu Germania îi trezeşte amintiri mai plăcute decît finala disputată în compania Franţei, dar spune că aproape sigur fiul său se va numi Dortmund sau Berlin, ca oraşele unde s-au jucat cele două meciuri. Se pare că auzind acest lucru fotbaliştii de la Naţionala României au cerut FRF să le asigure mai multe meciuri de pregătire în străinătate, căci nu ar fi deloc şic ca ei să îşi boteze copiii Mogoşoaia sau Săftica, după locurile unde tricolorii au cîştigat glorios ultimele amicaluri.

Toţi oamenii Preşedintelui executiv
Mihai Stoica a declarat săptămîna trecută că este foarte îngrijorat de corectitudinea viitoarei ediţii de campionat. Preşedintele executiv de la Steaua a spus că, în condiţiile în care Sportul Studenţesc şi Ceahlăul Piatra Neamţ şi-au pus antrenori cu trecut rapidist este foarte probabil ca aceste două echipe vor trage pentru a ajuta Rapidul în lupta pentru titlu. Cunoscătorii fenomenului fotbalistic au ţinut însă să îl liniştească pe domnul Stoica, spunîndu-i că oricît ar încerca un antrenor să motiveze un fotbalist să tragă pentru sau împotriva unei echipe, nimic nu poate fi mai stimulativ pentru jucător decît perspectiva ca în sezonul următor să fie cooptat în lotul unei echipe cum este Steaua.

Antipodul de flori
În ultimul meci de pregătire al Universităţii Craiova echipa a avut în componenţă 5 australieni. Patronul Universităţii Adrian Mititelu a declarat cu acestă ocazie că este un plan mai vechi al lui, de a realiza o simbioză între olteni şi australieni, iar antrenorul Ovidiu Stângă a declarat că dintr-o asemenea combinaţie nu poate rezulta decît o echipă de brazilieni. Gurile rele spun însă că oficialii craioveni au preferat să aducă fotbalişti de la capătuil lumii, care nu ştiu încă cum e cu fotbalul prin România, decît să mai suporte umilinţa anilor trecuţi cînd echipe întregi de olteni pînă la moarte s-au transformat printr-o ciudată simbioză în cîini roşii.

Talente de aur
O ştire ne anunţă că mingea cu care s-a jucat finala Campionatului Mondial din Germania a fost cu totul specială. Astfel, mingea respectivă a fost personalizată, avînd inscripţionat pe ea evenimentul pentru care a fost folosită, iar anumite părţi din ea au fost suflate cu aur. Se pare că auzind acest lucru, mai mulţi fotbalişti români de la cluburile bucureştene, care, după cum se ştie, sînt mari fani ai manelelor, şi-au declarat intenţia de a-şi sufla, la rîndul lor, cu aur, bijuteriile din aur cu care se împodobesc.

O organizare cam îndepărtată
După ce şi-a declarat optimismul pentru succesul candidaturii române la organizarea finalei Cupei UEFA, ediţia 2008-2009, preşedintele FRF, Mircea Sandu, vorbeşte de posibilitatea ca România să organizeze, în 2016 sau 2020, împreună cu Bulgaria, un turneu final de Campionat European. Dacă primul eveniment, finala de Cupa UEFA, a fost primit cu bunăvoinţă de către suporterii români, se pare că aceştia nu s-au arătat la fel de încîntaţi de cel de-al doilea proiect al şefului FRF. Se pare că mai ales datele avansate de Mircea Sandu i-au deranjat, atît pe suporteri, cît şi pe componenţii naţionalei de fotbal, care ar fi declarat că totuşi este cam tîrziu ca România să se mai califice la un turneu final de-abia în 2016 sau 2020, în calitate de ţară organizatoare

Casa Fotbalului nu e acasă
Suporterii coreeni ajunşi la CM de fotbal din Germania pentru a-şi susţine echipa profită de pauzele dintre meciurile Coreei pentru a vizita în masă oraşul natal al lui Guus Hiddink. ( Acesta a ajuns un idol pentru asiatici în urma rezultatelor unice în istorie pe care echipa coreeană le-a obţinut cu olandezul la cîrmă la ultimul mondial.) Micuţul oraş olandez Varsseveld, aflat nu departe de Germania, a juns astfel loc de pelerinaj pentru coreenii veniţi să viziteze casa natală a lui Hiddink. Pentru suporterii nemulţumiţi ai naţionalei României, aceasta poate fi o explicaţie de ce tricolorii nu s-au mai calificat de ceva vreme la vreun turneu final, mai ales că acest lucru coincide cu începerea lucrărilor la Casa Fotabalului. Probabil că Naşul nu a dorit ca sediul FRF să ajungă loc de pelerinaj pentru mii de românii entuziasmaţi, care ar fi putut să umple de jeg minunăţie de clădire.

O statuie a durerii în cot
Supăraţi că Brazilia a părăsit mult prea devreme Campionatul Mondial, suporterii brazilieni au început să se răzbune pe jucători. O statuie a lui Ronaldinho, din piaţa oraşului Chapeco în sudul Braziliei, a fost distrusă aproape complet de suporterii brazilieni furioşi. Statuia era înaltă de şapte metri, realizată din lemn şi fier şi îl reprezenta pe starul brazilian cu mingea la picior. Se pare că auzind acestă ştire fotbaliştii de la Dinamo au cerut clubului să le facă şi lor statui prin oraş, astfel ca furia suporterilor nemulţumiţi de prestaţiile din ultima vreme ale echipei să nu se mai reverse pe minunăţie de maşini de ultimă generaţie.

Conducători cu fotoliu la cap
În sfîrşit, Dinamo s-a hotărît să investească în banca de rezerve. Însă conducătorii cîinilor s-au arătat a fi oameni dintr-o bucată investind în banca de rezerve la propriu şi nu în lotul echipei lor. Astfel, echipa din Ştefan cel Mare şi-a tras bancă de rezerve de lux, cu fotolii roşii din piele, personalizate cu sigla clubului. Dacă în ceea ce priveşte posibilitatea de a personaliza fotoliile cu numele fotbaliştilor ce stau în ele se pare că au existat la un moment dat anumite discuţii, pentru ca ulterior să se renunţe la idee, în privinţa fotoliului antrenorului toţi au fost de acord că trebuie să poarte doar sigla clubului. Doar nu o să cumpere clubul un nou fotoliu la fiecare trei-patru etape.

Lupta bine-văzutului cu răul
Gigi Becali a declarat săptămîna trecută că Dinamo este echipa Diavolului şi că din această cauza Steaua va avea mereu cîştig de cauză în confruntările directe, echipa din Ghencea avînd, după cum se ştie, pile la Dumnezeu şi la Muntele Athos. Nu se ştie cum a ajuns domnul Becali la concluzia că o siglă cu cîini reprezintă neapărat imaginea Necuratului, însă gurile rele spun că patronul Stelei a făcut legătura cîine-Diavol auzindu-i mereu pe oamenii din fotbal spunînd despre cîinele lui credincios că ce preşedinte executiv dat dracului este.

Cea mai bună apărare este atacul la persoană
După meciul de miercuri cu Gorica, un fotoreporter al Gazetei Sporturilor l-a acuzat pe portarul stelist Carlos că l-ar fi lovit peste aparatul de fotografiat. Carlos se accidentase la antrenamentul de dinaintea meciului şi se afla pe banca de rezerve în momentul în care fotoreporterul spune că a încercat să îi facă nişte poze şi că a fost lovit fără motiv de portughez. Preşedintele executiv al Stelei, Mihai Stoica, a încercat să lămurească situaţia spunînd că nu este decît o neînţelegere. De fapt, Carlos a fost chiar bine intenţionat şi a vrut să iasă din silenzio stampa, dar cum mînca napolitane s-a gîndit că nu e frumos să vorbească cu gura plină şi a dat cîteva declaraţii folosind limbajul semnelor.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Opinia publică

extras din lucrarea mea de disertaţie, ''Argumente ale presei româneşti de după 1989 în sprijinul teoriei "spirala tăcerii" (cercetare: criza gripei aviare)'', susţinută la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice, Bucureşti, 2007, conducători ştiinţifici Prof. univ. dr. Paul Dobrescu şi Lector univ. drd. Nicoleta Corbu. 1. Opinia publică – imposibilitatea unei definiţii general acceptate Opinia publică este unul dintre cele mai importante şi de durată concepte menţionate în cadrul ştiinţelor sociale, având o largă aplicare atât în psihologie, sociologie, istorie, cât şi în ştiinţele politice şi cercetările făcute asupra comunicării. Conceptul de opinie publică se bucură de o largă preocupare venită din plan social, dar şi de un interes major manifestat de mediile ştiinţifice şi intelectuale în ceea ce îl priveşte. Idei despre opinia publică pot fi găsite în filosofia secolului al XVIII–lea, în lit

KITSCH-ul şi modernitatea

( după Matei Călinescu, Cinci feţe ale modernităţii) Una dintre caracteristicile epocii noastre este aceea că am început să ne obişnuim cu schimbarea. Chiar şi experimentele artistice cele mai extreme par a stîrni prea puţin interes sau entuziasm. Imprevizibilul a devenit previzibil. Dacă modernitatea a orchestrat apariţia unei ,,estetici a surprizei’’, momentul de faţă pare a guverna totalul ei faliment. Astăzi, cele mai diverse produse artistice, acoperind toată gama, de la esoteric-sofisticat la kitsch-ul pur, îşi aşteaptă unele lîngă altele, în ,,supermarketul cultural’’, consumatorii respectivi. Estetici care se exclud una pe alta coexistă într-un şah etern, nici una nemaifiind în stare să preia cu adevărat conducerea. Cei mai mulţi analişti ai artei contemporane sînt de acord că lumea noastră este o lume pluralistă, în care orice este îngăduit din principiu. În cursul primei jumătăţi a secolului al XIX-lea a apărut o sciziune ireversibilă între modernitate în sens de etapă în

Intemeierea statului Israel

1. Premise Lupta pentru dominatie si sfere de influenta in regiunea dintre Mediterana si marele Golf al petrolului a inceput inca de acum doua secole, cand teritoriile respective apartineau Imperiului Otoman. Prin pozitia sa strategica deosebita, facand legatura intre trei continente, Orientul Mijlociu a suscitat permanent interesul marilor imperii ale timpului, fiecare dintre acestea cautand sa se interfereze si sa acapareze cat mai mult spatiu in regiune, odata cu destramarea asteptata a Imperiului Otoman. Rezultatul primului razboi mondial a dat castig de cauza Marii Britanii si Frantei, care au preluat mostenirea otomana sub forma “mandatului” si a “protectoratelor” asupra celei mai mari parti din regiune, ignorand complet aspiratiile de libertate si independenta ale popoarelor ce traiau in aceasta parte a lumii. Imediat dupa cel de-al doilea razboi mondial, Franta a disparut de pe scena Orientului Mijlociu, iar pozitiile Marii Britanii s-au diminuat continuu, harta politic