Treceți la conținutul principal

Exportul Germaniei se sprijină pe statele din afara zonei euro

Germania, locomotiva economiei europene, răspunde perioadei dificile care a lovit Europa prin creşterea exporturilor în afara zonei euro. Aşa se explică de ce economia germană a recuperat pierderile suferite pe parcursul crizei economice din ultimii ani într-un ritm uşor mai alert decât media ţărilor care au adoptat moneda unică europeană. Astfel, ultimele data statistice arată că volumul exporturilor Germaniei a înregistrat în februarie 2012 a doua lună consecutivă de creştere. Avansul a fost de 1,6% faţă de ianuarie, iar creşterea din ianurie 2012 faţă de ultima lună a anului anterior a fost de 3,4%. De remarcat însă succesul avut de Germania pe pieţele din afara zonei euro, scrie BBC, unde exporturile germane au înregistrat în februarie o creştere anuală de 13,4%.

Prin a doua lună consecutivă de creştere, exporturile Gemaniei ignoră starea de încremenire generală care s-a abătut asupra economiei europene la începutul acestu an, sunt de părere specialiştii. Cu toate acestea, excedentul comercial al ţării a înregistrat o reducere în februarie 2012, ajungând până la 13,6 miliarde euro, în comparaţie cu valoarea de 15,1 miliarde euro înregistrată cu o lună înainte, în ianuarie. Acest lucru s-a întâmplat mai ales pe fondul creşterii semnificative a importurilor în februarie faţă de ianuarie, avansul fiind de 3,9%. Iar ultimele date privind producţia industrială arată că economia germană este încă în pragul recesiunii tehnice. Astfel, din cauza vremii nefavorabile, care a împiedicat desfăşurarea activităţii în sectorul construcţiilor, producţia industrială a scăzut cu 1,3% în februarie 2012 faţă de luna anterioară.
Potrivit datelor publicate joi de Eurostat, serviciul statistic al Uniunii Europene (UE), în februarie 2012 producţia industrială a crescut în zona euro cu 0,5% faţă de luna anterioară. În aceeaşi perioadă, creşterea a fost de 0,2% pentru toate cele 27 de state UE, iar în ianuarie producţia industrială a rămas stabilă în ambele cazuri. În comparaţie cu februarie 2011, însă, producţia industrială a înregistrat o scădere de 1,8%, atât în pentru zona euro, cât şi pentru toate statele UE.
În condiţiile în care economia statelor din zona euro nu dă semne că va exista o revigorare demnă de luat în seamă pe parcursul lui 2012, specialiştii sunt de părere că din ce în ce mai mult destinul economiei germane se află în mâinilie partenerilor comerciali din afara ariei de răspândire a monedei unice europene. Zona euro este alcătuită în prezent din 17 state membre ale Uniunii Europene: Belgia, Germania, Estonia, Irlanda, Grecia, Spania, Franţa, Italia, Cipru, Luxemburg, Malta, Olanda, Austria, Portugalia, Slovenia, Slovacia şi Finlanda.  
Alecsandru Ion,
toate drepturile rezervate.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Mass media şi spirala tăcerii. Opinii majoritare. Opinii minoritare

III DINAMICA OPINIEI PUBLICE

extras din lucrarea mea de disertaţie, ''Argumente ale presei româneşti de după 1989 în sprijinul teoriei "spirala tăcerii" (cercetare: criza gripei aviare)'', susţinută la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice, Bucureşti, 2007, conducători ştiinţifici Prof. univ. dr. Paul Dobrescu şi Lector univ. drd. Nicoleta Corbu.

1. Fabricarea ştirilor: construcţia socială a realităţii. Agenda media
http://ionalecsandru.blogspot.com/2008/01/fabricarea-tirilor-construcia-social.html

2. Mass media şi spirala tăcerii. Opinii majoritare. Opinii minoritare

Mass media nu au doar capacitatea de a stabili ceea ce este important, ele stabilesc, simultan, ce este important şi legitim. Mai mult, mijloacele de informare în masă chiar conferă legitimitate, atrag atenţia asupra unor aspecte de o importanţă uneori discutabilă, aruncând altele în obscuritate. Mass media au capacitatea de a legitima o…

Opinia publică

extras din lucrarea mea de disertaţie, ''Argumente ale presei româneşti de după 1989 în sprijinul teoriei "spirala tăcerii" (cercetare: criza gripei aviare)'', susţinută la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice, Bucureşti, 2007, conducători ştiinţifici Prof. univ. dr. Paul Dobrescu şi Lector univ. drd. Nicoleta Corbu.

1. Opinia publică – imposibilitatea unei definiţii general acceptate

Opinia publică este unul dintre cele mai importante şi de durată concepte menţionate în cadrul ştiinţelor sociale, având o largă aplicare atât în psihologie, sociologie, istorie, cât şi în ştiinţele politice şi cercetările făcute asupra comunicării. Conceptul de opinie publică se bucură de o largă preocupare venită din plan social, dar şi de un interes major manifestat de mediile ştiinţifice şi intelectuale în ceea ce îl priveşte. Idei despre opinia publică pot fi găsite în filosofia secolului al XVIII–lea, în literat…

Mosule, te rog, vino si la catei!

Azi, intr-o benzinarie de pe autostrada Bucuresti-Pitesti, pe la ora 7 seara, o catelusa talie mica, un fel de corcitura de chihuahua, intimpina foarte increzatoare si dind din coada toate masinile care intrau in incinta peco-ului.

Cind m-am dat jos din masina, am mingiiat-o, a inceput sa sara pe mine si sa ma pupe - am vazut ca avea si catei, amarita - avea mameloanele umflate. Nu am rezistat, i-am luat un sandvich dinauntru, ca altceva mai potrivit nu am gasit, si am vrut sa i-l dau - cind am iesit cu mincarea in mina, ca din senin, am fost inconjurat de vreo 8-9 ciini, de toate taliile si virstele, veniti in goana de pe maidanele din jur, care au inceput sa sara pe mine, sa le dau sandvichul - pina la urma, unul mi l-a tras din mina, asa, in ambalaj, si a fugit cu prada pe cimp, urmat de toata haita. Bleaga mea de chihuahua a ramas linga mine, cu coada intre picioare...ce sa-i fac?


Am intrat si i-am luat alt sandvich cu sunca si cascaval, ca oricum ma dau banii afara din casa, si am…